Vprašajmo uporabnika. Ker ve vse. – Mitja Mavsar

Vprašajmo uporabnika. Ker ve vse. Ker uporabnikom in njihovi izkušnji niso posvetili dovolj pozornosti, je propadla Mura, zagorela že marsikatera kuhinja in strmoglavilo prenekatero letalo. Na spletu zaradi bolj ali manj kakovostne izkušnje ljudje več ali manj kupijo. In ravno zaradi odlične izkušnje so obogateli Google, Twitter, Facebook in še marsikdo …

Ljudje, ki govorijo PHP, Java, C++, Python, .NET, Ruby in podobne jezike vam bodo o uporabniški izkušnji znali povedati, da gre za prodajanje megle in kompliciranje samoumevnega. Programerje pač zanima komunikacija med servisi, validacija kode ali na primer razmerje med front- in backendom. Zanimajo jih funkcionalnosti in njihovo brezhibno delovanje.

In ravno v “delovanju” tiči pogosto spregledan “trik”: Kar nekdo dojame kot popolnoma delujoče, je za drugega popolnoma nelogična zagonetka. Kar nekoga intuitivno potegne v takojšnjo akcijo, drugega odžene kot česen hudiča. Kar se nekomu zdi ravno prav kompleksno, je za drugega strašansko prekomplicrano.

Lahko bi rekli, da ima vsaka uporaba svojega malarja. In zato obstaja področje uporabniške izkušnje in ljudje, ki se z njo ukvarjajo. Nekdo pač mora identificirati prave uporabnike in se z njimi pogovoriti. Nekdo mora razumeti njihove potrebe, njihovo znanje in skrajno čudaške scenarije uporabe. Ta nekdo mora pripraviti neprebojno informacijsko arhitekturo, narisati inovativne koncepte ter ustvariti delujoč prototip. Izvesti mora uporabnostne in AB teste. In nenazadnje, ob strani mora stati oblikovalcem in programerjem ter doseči, da izpod njihovih prstov vnikne nekaj, kar uporabniki radi, z užitkom in redno uporabljajo.

Mitja Mavsar (Domenca d.o.o.)

mitja-mavsarMitja Mavsar je vodja uporabniške izkušnje pri Domenci. Snovanje spletnih mest, aplikacij in oglasnih kampanj so mu doslej zaupali številni slovenski in tuji naročniki: Najdi.si, mimovrste=), Barcaffe, 1001cvet, McDonalds, Perutnina Ptuj (Poli), Dana, Radenska, Radio Hit, Belinka, Socius, Špas teater, Alpe papir, Bankart, Maros, Supernova, Golden Drum, Slovenski oglaševalski festival, Hit Nova Gorica, Društvo slovenskih pisateljev, SAZU, Pediatrična klinika idr. Njegove članke in projekte so opazili in nagradili na domačih in mednarodnih dogodkih kot so Magdalena, Memefest, PRIME, SEMPL, Netko, SOF in GoldenDrum. Mitja tudi predava, bloga in objavlja v revijah, kot sta Moj Mikro in Monitor.

 

Zaznamki

top